Google Tag Manager --> Google tag (gtag.js) -->

ЗА ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРСКИ РОМАН

30 август 2023
ЗА ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРСКИ РОМАН

Извадки от статията на Георги Марков ЗА ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРСКИ РОМАН -27.06.2015

"Всеки голям роман разкрива някаква голяма истина.

Може ли България да напише голям роман? Според писателя Йордан Радичков, България няма таланта да напише голям роман. А според вестник "Литературен фронт" тя вече го е написала - и не един или два, ами цяла дузина все големи и най-големи романи.

......

Повече от всички други литературни жанрове романът е, подчертавам, ХУДОЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА ЕДНА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ КАТО НОСИТЕЛКА НА ОБРАЗИ И ИДЕИ, ХАРАКТЕРНИ ЗА ОПРЕДЕЛЕНА ЕПОХА. И онова, което прави един роман голям е думата ОТКРИВАНЕ, която, нека подчертая, се отличава много от ОТРАЗЯВАНЕ, ИЗОБРАЗЯВАНЕ, КОПИРАНЕ, ИМИТИРАНЕ...., защото е свързана с НОВИ ОБРАЗИ И НОВИ ИДЕИ.

.....

Повече от всички Йордан Радичков знае, че истинският романист е творческа личност, което означава, че тази личност влиза в конфликт с обществото, за да се реализира и като творец и като личност. Всички големи романи са романи на големи конфликти между творец и общество. Уникалността на тези конфликти ражда уникалността на творбите. В цялата световна литература няма нито едно свястно произведение от литературни реверанси, славословия, ласкателства и подмазвания.

Въпреки всичко, аз не споделям песимизма на Радичков, що се отнася до бъдещето. Вярвам, че сигурно ще дойде времето, когато ще се появи тази дръзновена, силна творческа личност, която вероятно не ще бъде член на никаква творческа организация, нито ще получава контрактации, а по силата на таланта си ще започне онази творческа война, чрез която се пишат големите романи.'

/media/dev/kultura.bg-_.pdf

Мисли

За таланта

прочети още
ПРИТУРИ СЕ ПЛАНИНАТА

ПРИТУРИ СЕ ПЛАНИНАТА. ПЕСЕН, ЕМОЦИОНАЛНО СВЪРЗАНА С РОМАНА БЪЛГАРИАДА.

прочети още
ПЕСЕН НА МАДОНА

ПЕСЕН НА МАДОНА, ЕМОЦИОНАЛНО СВЪРЗАНА С РОМАНА ДА МЕ ПРЕГЪРНЕ ПЪТЯТ

прочети още
BARRY WHITE SONG. ПЕСЕН НА БАРИ УАЙТ.

BARRY WHITE SONG, emotionally related to the novel Apocryphal Love. ПЕСЕН НА БАРИ УАЙТ, емоционално свързана с романа Апокрифна Любов.

прочети още
WRITE A BOOK ABOUT YOUR LIFE!

WRITE AN INTERESTING BOOK ABOUT YOURSELF! Turn your personal story into a novel with universal meaning!

прочети още
ЗА РОМАНА БЪЛГАРИАДА

БЪЛГАРИАДА е единственият роман, който разказва за прехода на България от тоталитаризъм към демокрация в периода след 1989 година. Разказва страдащият народ, който почувства тежестта на този преход върху плещите си.

прочети още
БРОШУРА - MY NOVELS

Съкратен вариант на онлайн магазина.

прочети още
НАПИШЕТЕ КНИГА ЗА СВОЯ ЖИВОТ

НАПИШЕТЕ КНИГА ЗА СЕБЕ СИ! Превърнете вашата лична история в роман с общочовешко значение!

прочети още