Google Tag Manager --> Google tag (gtag.js) -->

НАПИШЕТЕ КНИГА ЗА СВОЯ ЖИВОТ

13 ноември 2022
НАПИШЕТЕ КНИГА ЗА СВОЯ ЖИВОТ

ПРЕВЪРНЕТЕ ВАШАТА ЛИЧНА ИСТОРИЯ В РОМАН С ОБЩОЧОВЕШКО ЗНАЧЕНИЕ!

          Писателите трябва да познават много добре темите върху които пишат.

          Имаме нужда да споделим с белия лист своя лична история. Сигурни сме, че нищо не познаваме по-добре от своя живот, никой не познаваме по-добре от себе си. Няма нужда да четем огромно количество информация по темата, за която ще пишем. Цялата необходима информация е заключена в главата ни. 

          Остава само да намерим време, за да седнем пред белия лист и да започнем да пишем. Ще намерим време, око ограничим социалните си контакти. Няма много полза от тях. Често те са нерационално губене на време, защото в крайна сметка, винаги оставаме сами и неразбрани.

          Дали, обаче, познаваме себе си и близките си хора толкова добре, колкото си мислим? Това ще разберем в процеса на писането. В това е смисълът да напишем роман за себе си.

          Всеки човек е една неизследвана вселена. За всеки човек може да бъде написан роман. Ако писателят е максимално откровен, когато разказва своята история, той ще стигне до неподозирани по-рано открития за себе си, за другите хора, за причините на събитията, на които е бил свидетел. Така романът ще бъде автентичен документ за случилото се в онези времена, за които се разказва в него.

          Психолозите препоръчват писането като средство за лечение на душевни травми, за изглаждане на неосъзнати вътрешни конфликти на личността, породени от предразсъдъци или комплексни преживявания в детството. Писането води до откритие на причинно-следствени връзки, обуславящи събития от личния ни живот, до намаляване на вътрешното напрежение на личността, до духовен катарзис. Писането води до личностно израстване, освобождава ни от натрупана негативна енергия, помага ни да се опознаем и така очертава пътя към щастието ни. 

          Не съм мислила за всичко това, когато седнах да пиша първия си роман /Апокрифна любов/. Просто чувствах нужда да седна да опиша моята история, защото нещо в нея не разбирах. Всичко гореописано за ролята на писането осъзнах едва, когато романът беше написан. След като го прочетох няколко пъти, направих неподозирани открития за моя характер и за това как той е предопределил развитието и развръзката на някои събития в живота ми. 

          Същото се случи и след като написах романа Да ме Прегърне Пътят.

          Аз пиша, защото имам нужда да пиша. Описвам събитията така, както имам нужда да ги опиша, за да се освободя от мисли, които не ми дават покой, за да си отговоря на въпроси.

          Дали е лесно да се пише така? Мисля, че е по-лесно да се напише научен труд, защото не влагаш чувства. При научния труд трудността е в научните разработки, а не в писането. Според мен, най-трудната работа за един писател е да описва чувства, да предаде сполучливо чувствата на героите си.

          Ако искаме да изградим нашия сюжет върху една лична история, трябва да се опитаме да бъдем максимално откровени, когато започнем да изпълваме белия лист с разказ на нашите спомени и преживявания. Трябва да пишем с мисълта, че никой няма да прочете написаното. После ще решим дали да го публикуваме и дали да направим истината прилично облечена и по-приемлива. В крайна сметка, защо пък никой да не го прочете? Не може да сме описали нещо, което не би могло да се случи на всеки човек. Това означава, че написаното може да е полезно и за някой друг, а не само за нас самите. 

          За процеса на писане, редактиране и издаване ще намерите много информация в интернет. Тук искам да кажа само, че този процес няма да е лесен, ако не сте професионален писател.

          Първия си роман, Апокрифна Любов, написах, когато бях на 41 години. Веднага след написването го издадох в самиздат и го отпечатах в малък тираж. В този първоначален вид романът имаше сериозна нужда от редактиране. След това първо издание романът претърпя безчет редакции, направени от мен самата. Последната редакция беше през 2019 година, когато бях на 65 години.

          Ден след ден дните отлитат. Отлитат години, векове. Всичко изчезва в безкрая. Забрава ще покрие всичките ни дела. Някаква колосална природна катастрофа ще заличи и най-великите човешки постижения. Колко са незначителни на този фон всички наши дребни всекидневни разправии, амбиции, боричкания за надмощие, с които неизбежно е свързан социалния ни живот.

          Понякога си струва да останем сами със себе си за известен период от време, да се вглъбим малко във вътрешния си свят, да спрем летежа на времето върху лист хартия.

          Нашите творби ще живеят малко по-дълго от нас. Колкото и да са незначителни, те ще разказват за времето, в което сме живели. 

          Уловете си още мигове от вечността! Напишете роман за себе си, за своя отрязък от вечността.

ЗА ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРСКИ РОМАН

Най-сигурният начин да направиш открития за себе си и за епохата, в която живееш, е да напишеш откровен роман за своя живот. Ако не стане голям роман, поне ще бъде автентичен.

прочети още
Мисли

За таланта

прочети още
ПРИТУРИ СЕ ПЛАНИНАТА

ПРИТУРИ СЕ ПЛАНИНАТА. ПЕСЕН, ЕМОЦИОНАЛНО СВЪРЗАНА С РОМАНА БЪЛГАРИАДА.

прочети още
ПЕСЕН НА МАДОНА

ПЕСЕН НА МАДОНА, ЕМОЦИОНАЛНО СВЪРЗАНА С РОМАНА ДА МЕ ПРЕГЪРНЕ ПЪТЯТ

прочети още
BARRY WHITE SONG. ПЕСЕН НА БАРИ УАЙТ.

BARRY WHITE SONG, emotionally related to the novel Apocryphal Love. ПЕСЕН НА БАРИ УАЙТ, емоционално свързана с романа Апокрифна Любов.

прочети още
WRITE A BOOK ABOUT YOUR LIFE!

WRITE AN INTERESTING BOOK ABOUT YOURSELF! Turn your personal story into a novel with universal meaning!

прочети още
ЗА РОМАНА БЪЛГАРИАДА

БЪЛГАРИАДА е единственият роман, който разказва за прехода на България от тоталитаризъм към демокрация в периода след 1989 година. Разказва страдащият народ, който почувства тежестта на този преход върху плещите си.

прочети още
БРОШУРА - MY NOVELS

Съкратен вариант на онлайн магазина.

прочети още