Google Tag Manager --> Google tag (gtag.js) -->

Боли като любов - разказ

  • Кат. номер: 9

РАЗКАЗЪТ Е ПУБЛИКУВАН В ЕДНА КНИГА, ЗАЕДНО С РОМАНА БЪЛГАРИАДА.

                                БОЛИ КАТО ЛЮБОВ

                                            РАЗКАЗ

                                    Анюта Ангелова

Беше красиво като мечта. По леко набраздената морска повърхност подскачаха слънчеви искри. Гларусите се гмуркаха свойски в тях, сякаш демонстрираха преимуществото си. В загладените камънаци на вълнолома кротките вълни издаваха спотаената си страст.

Слънцето галеше приятно раменете ѝ в съюз с лекия полъх. Тя не откъсваше очи от гларусите и вълните, внезапно обзета от лудо желание да се гмурне всред тях. Почувства всичките си сетива и нерви изтръпнали и премалели от мощта на завладялото я чувство. Това беше трепет, отдавна забравен, който вля в жилите ѝ дива страст и сила. Искаше ѝ се да се втурне и прегърне вълните, да се разтопи в пяната им, да изкрещи на гларусите: „ Елате тук!“ Докрай да се отдаде Погледът ѝ обходи възторжено  цялата красота наоколо, тялото ѝ се изопна като струна, усмивка на задоволство разкраси лицето ѝ. Разпери ръце като да прегърне, обсеби и запази завинаги всичко това, на което се чувстваше царица – господарка.

Потърси съпричастие в очите на мъжа до нея, но той продължаваше да спи, блажено отпуснат като в рая. Тя дълго и благоговейно го разглежда. Ако беше отворил очи, щеше да я смути синевата им, така изненадваща върху силния загар на лицето. Помилва с поглед вълнистата му черна коса, после целуна мислено затворените му клепачи. Лицето му дори и в съня си издаваше сила, която сластно я владееше. Немирните му едри ръце, създадени да покоряват, лежаха върху пясъка, обуздани от съня. Ръцете му обичаше като живота. Те се подчиняваха на зова на тялото ѝ, в техните обятия тя се чувстваше не само сигурна, но и най-много жена. Не го събуди, за да не прекъсне вълшебството на наситения с напрежение покой на мига, мига на тръпнещото очакване.

Когато отново погледна меката пяна край вълнолома и чу дивата тишина на брега, без да мисли, бързо се освободи от нелепо цивилизования бански костюм и така свободна и лека посрещна приветствията на следващата вълна. Потрепера от студените пръски, но пухкавият кипеж я притегляше непреодолимо и стъпка след стъпка я прелъсти. В шума на морето попиваха всички звуци и отекваха като в безбрежна тишина. Викът „ обичам те“ се навдигна от дълбините на гърдите ѝ. Заглушиха го вълните и гларусите и всичко това зазвуча в ушите ѝ като неземна музика. Искаше да повтаря в опиянение до безкрай „ обичам те“, „ обичам те“… И това да бъде всичко, целият ѝ живот.

Мъжът на плажа чу зова и подпрял ръце на свитите си колене наблюдаваше с умиление опиянението ѝ, което беше негово творение. Предизвикателството ѝ го правеше силен и морето му отстъпи да си я вземе обратно.

Свободни, диви и независими, голи и равни, подвластни само на първичните си инстинкти – той да завладява, тя да се отдава и да бдят само над тази своя изконна, вечна същност, те бяха като два прости стръка трева, вглъбени в тургора си – целият техен свят.

И тогава…………………….. будилникът зазвъня.

Събуждането беше като шок. Слънцето щедро огряваше стаята, като че искаше да ѝ помогне да се върне тук по-безболезнено. Не знаеше, че се натрапва с блясъка си, с благородните си жестове, които нищо не му струваха.

Тя с яд си спомни за художника. Предпочитал духовната извисеност пред физическата пълноценност и здраве. Как ѝ беше харесало това снощи, как ѝ харесваше той самият… И имаше нещо…

Да. Предпочитал духовната извисеност, защото иначе не би се отличавал от едно здраво теле пред заколение. Комплексирани човешки дивотии. Е, да – теле.  Теле, но здраво, красиво, хармонизиращо с природата, подчиняващо се на инстинктите си, харесвано, радващо окото и душата природно творение, навяващо приятни чувства. Не някакъв си там витаещ, неудовлетворен, неразбран човешки дух, човъркащ, анализиращ, затормозяващ, замърсяващ околната среда със злоба, завист, комплекси, амбиции и други духовни екскременти, духът, който щеше да я задължи да живее така, прикована за инвалидната количка – това ли е духовната извисеност?!

Да живее защо? Кого радваше този живот? Нея самата? Или може би него? Можеха ли с извисения си дух да разкъсат с танц нажеженото от експлозивна самота пространство между тях?!... Или по навик щяха да се гледат с тягостно недоверие и външно равнодушие.

Чантата с лотарийните билети очакваше щастливците и тя трябваше да се приготви. Да я приготвят.

До скоро беше като другите, вече имаше нещо повече от тях, но те не го знаеха – имаше болката. Любовта и красотата наоколо са и нейни, но нейната болка другите нямат. Много неща в забързано крачещия им живот пробягват като сенки покрай тях, подминати в бързината сенки, които се спират пред нея.

Ако го види довечера в клуба, ще вземе ръката му, ще я притисне до сърцето си и когато погледите им отразят цяла вечност всепроникваща любов, ще прошепне, пък каквото ще да става:

- Обичам те.

Усмихна се на хубавия ден навън и затананика песен за любовта и красотата, които нейната болка и суетенето на здравите бяха загърбили.

 

Издаден – 28.07.2019 в една книга, заедно с романа Българиада

Език - Български

Категория - Художествена проза, разказ

Copyright 2019 Anyuta Angelova - Всички права запазени

_-_Copia_3.pdf
Изтегляне на електронна книга /DOWNLOAD EBOOK/
Покупка на книга печатен формат
Изтегляне на електронна книга /DOWNLOAD EBOOK/

You will find an English translation of this TAB on the FAQ page /13,14/

Електронна книга може да купите по два начина:

1. Чрез бутона КУПИ и попълване на формуляр за поръчка. На посочения от вас имейл ще получите имейл с приложен EPUB файл с избраната от вас електронна книга.

2. Чрез бутона ПЛАТИ И ИЗТЕГЛИ. Ще бъдете отведени в сайта на еPAY.bg. За да можете да ползвате услугите на този сайт, трябва да сте регистриран потребител в него. Можете да платите както с микросметката си в този сайт, така и с кредитна или дебитна карта, които ще свържете към тази сметка. 

След като заплатите избраната от Вас електронна книга, във формата за плащане ще пише - Извършено плащане. Кликнете върху бутона Продължи, който се намира най-долу на екрана. Той ще ви отведе на страница, откъдето ще можете да изтеглите файла с избраната от вас електронна книга.

За повече информация вижте секция FAQ. - Как да купя електронна книга?

ВАЖНО!!! Моите електронни книги са без DRM защита. Може да ги свалите във всяка секция на вашия компютър или мобилен телефон. За да отворите файла и да четете, ще ви е нужен четец за електронни книги Adobe Digital Editions и съответно акаунт /Adobe ID/ в ADOBE.COM, които ще получите безплатно. Вижте как да направите това в секция FAQ. - Как да чета електронна книга?

Друг подходящ четец е PocketBook Reader.

 

 

Покупка на книга печатен формат

Препоръчваме ви да купите книга печатен формат като изберете начин за плащане С НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ. Ще платите на куриера при доставка на поръчката.